zaterdag

16 augustus 2009 Baltimore - Gettysburg - Lancaster

Dag 6
Vanochtend gaan we weer naar de Inner Harbor van Baltimore, ditmaal om alles bij daglicht te bekijken. De auto zetten we op dezelfde plaats als gisteren, hoewel later zou blijken dat er op zondagochtend ook dichterbij geparkeerd had kunnen worden. Het is met 35 graden wederom een warme dag. We zien een filiaal van filene’s basement wat volgens een van de reisboeken een toplocatie is voor koopjesjagers. We gaan natuurlijk even kijken maar er zit niets voor ons bij. de Inner Harbor is het al gezellig druk en er hangt een gemoedelijke sfeer. Het is heerlijk om zo een beetje te lopen en te kijken. Op de meest onverwachte plaatsen kom je mooie muurschilderingen tegen. Bij het aquarium staat al een behoorlijke wachtrij. Hoewel dit aquarium echt heel mooi schijnt te zijn houden wij er absoluut niet van dus lopen we er lekker aan voorbij. We besluiten niet meer in Baltimore te lunchen, hoewel al die terrassen er wel heel aantrekkelijk uit zien, maar te kijken wat we onderweg tegen komen. Uiteindelijk lunchen we in Williamsburg, een “ echt” Amerikaans dorp dat aan de snelweg ligt; volop eettentjes en motels. Terwijl we twijfelen tussen Applebee en Ruby Tuesday valt ons oog op het All You Can Eat Steak Buffet van Cactus Willie en dat wordt het dan ook. Niet slim natuurlijk want we nemen het weer veel te letterlijk en gaan ons te buiten aan de verschillende lekkere hapjes en verlaten tonnetje rond het restaurant.
We verlaten Maryland al snel en rijden Pennsylvania binnen. Het valt ons allebei op hoe schoon en ordelijk het hier is. De huizen, tuintjes en straten liggen er keurig bij. Het doet verder heel Europees aan, hier niet alleen maar houten huizen maar ook veel stenen huizen. En wat voor een huizen ;-)
We rijden naar Gettysburg. De Slag bij Gettysburg op 1, 2 en 3 juli 1863 was de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog, waarbij in drie dagen 50.000 doden vielen. Op de velden en in de bossen van het slagveld Gettysburg National Military Park, zijn naast het cemetery, vele indrukwekkende gedenktekens. we er vooraf over hadden gelezen en verschillende foto’s van de gedenkbeelden hadden gezien, gingen we er vanuit dat er een paar tekens zouden staan. Vandaag wordt ons duidelijk dat er misschien wel honderden beelden en gedenktekens staan over de gehele 24 mijl lange autoroute.
Hoewel we niks hebben met oorlog en zeker niet de Amerikaanse oorlog raak je onder de indruk van de invloed die deze oorlog gehad heeft op het Amerikaanse leven tot de dag van vandaag. Je kunt je trouwens in dit landschap best een beeld maken van de grootte en bloederigheid van deze veldslag waar nog vooral met de bajonet op het geweer van man tegen man werd gevochten. Erg indrukwekkend.
We shoppen vervolgens nog wat in Gettysburg waarna we onze reis vervolgen naar de super 8 motel in Lancaster. Bij aankomst zien we dat het geboekte motel “huisdiervriendelijk” is en bij het Friendly restaurant aan de overkant waar we ‘s avonds een hapje gaan eten, blijken ze heel kind-vriendelijk te zijn. Maar we overleven alle honden en krijsende kinderen en trekken ons met een koud biertje op onze hotelkamer terug.
Voor morgen staan de twee outletcenters in Lancaster op het programma als mede het bezoeken van Dutch-county: het gebied waar de Amish wonen. Ook zullen we morgen eindelijk wat foto’s aan de weblog toe gaan voegen.
Reageer hier