zaterdag

Terugblik

Onze 10e reis naar de USA zit er al weer op.
Terugkijkend kunnen we weer zeggen dat we het goed hebben gehad. Wel had deze reis in vergelijking met andere reizen minder bijzondere (natuur) hoogtepunten.
Washington DC is echt een hele leuke, schone en toegankelijke stad. Als je zoals wij 4 dagen in deze stad verblijft heb je de tijd om de hoogtepunten te zien zoals Washington Monument, Capitool, Witte Huis, The National Mall en Arlington. Wil je echter wat van de vele musea bezoeken zul je al snel langer moeten blijven. De meeste musea en behoorlijk wat toeristische attracties maken deel uit van de Smithsonian en zijn daarmee gratis toegankelijk. Dit maakt dat je makkelijk een museum inloopt om zomaar een deel van de tentoonstelling te bekijken en je niet "verplicht" voelt om langer te blijven. Arlington Cemetery was met de eeuwig brandende vlam bij het graf van de Kennedy's en de (wisseling van de) wacht bij het graf van de onbekende soldaat erg indrukwekkend.
Baltimore was echt een leuke stad. We hadden mogelijk geluk dat we er in het weekend met stralend weer waren, wat een stad altijd wat meer geeft. Hoewel Gettysburg indrukwekkend was en bijna een must see, vonden wij het wat teveel van het goede. Het gebied van de Amish was leuk. We hadden er al veel over gelezen en toch waren we verrast dat de Amish zo tussen de "gewone" bevolking leefde. Hierdoor moest je de Amish echt "spotten" en is het niet zo dat er alleen maar Amisch in een straat wonen. Philadelphia was op zich een relaxte stad, maar toch had het niet echt. Als we er aan terugdenken was het " wel leuk" maar komen er geen speciale plekken of gebouwen boven. Mogelijk waren we toch al een beetje stad-moe aan het raken.
Atlantic city was voor ons erg leuk We houden wel van het speelplezier met de penny slot machines. Achteraf hadden we alleen een hotel meer in het centrum moeten boeken. Trump Marina is een prachtig hotel maar ligt niet op loopafstand van de overige hotels, casino's en de boardwalk waardoor je 's avonds niet even naar het bruisende vertier gaat. (achteraf hadden we natuurlijk de auto moeten pakken).
De outlets in het noord-oosten zijn erg goed vergeleken bij bijv die in Florida. De beste is voor ons altijd nog de Woodburry outlet bij New York op de voet gevolgd door de Outlet in Feeport, Maine. De kust van Rhode Island, Connecticut, Maine, Cape Ann etc is erg mooi. We zijn er wat snel langsgereden omdat we naar Acadia National Park wilden, wat toch behoorlijk noordelijk ligt. Dit NP viel ons tegen. Bar Harbor is een aardig dorpje maar we hebben inmiddels al zoveel Nationale Parken gezien dat Acadia ons niet echt kon verwonderen. Achteraf vinden we het toch wel jammer dat we er helemaal naar toe gereden zijn. Maar wat heet jammer; als we niet waren gegaan zouden we altijd blijven denken " hoe zou Acadia zijn" want ondanks alle verhalen willen wij graag de dingen met onze eigen ogen zien. We hebben veel covered bridges gezien en dan zie je na verloop van tijd goed het verschil in bouwstijlen. Wat onze favoriete brug is moeten we nog besluiten als we de foto's terug zien.
De White mountains is een heerlijk gebied. Jammer dat we zo'n maand te vroeg waren voor de Indian Summer, want dan moet dit gebied echt fascinerend zijn. Het berijden van de Mount Washington was echt super. De rit naar boven is mooi, als je om je heen kijkt heb je prima uitzicht en het is leuk om andere autos als stipjes op de berg te zien. Het uitzicht boven was niet echt spectaculair, maar de harde wind die er staat en om je heen suist geeft het toch een erg bijzonder geheel. Het concert van Brad Paisley was misschien wel het hoogtepunt van de vakantie. Goed concert, leuk voorprogramma, prima sfeer en spannend om de illegale video-opname te maken. Als afluister nog twee dagen Boston was natuurlijk perfect. Doordat we hier al eerder geweest waren kenden we het centrum al redelijk. Hierdoor beweeg je je toch veel anders, en ontspannender door de stad. Geen reisgidsen maar genieten.


Hotel
Dit jaar zaten we in wat meer luxere hotels dan andere jaren, hetgeen natuurlijk allemaal mogelijk werd gemaakt door Priceline. Hoewel het prettig is om, zeker in steden als washington DC, een hotel midden in het centrum te hebben dat van alle gemakken voorzien is, misten wij (hoe burgerlijk) toch af en toe om gewoon met ons stoeltje en een boek met biertje buiten te zitten. Dat kan natuurlijk ook op het terras maar dat is toch anders dan bij je eigen motelletje.
De hotels hebben ons gemiddeld €55,50 per nacht gekost. Niet veel als je beseft dat dat inclusief €100,= parkeergeld in Boston en Philadelphia was.

Auto, Kilometers/ Mijlen & Benzine
De auto was lelijk maar paste wel in het Amerikaanse straatbeeld. We hebben natuurlijk wat problemen gehad met de airco en het oliepeil en misten de luxe snufjes van de laatste jaren ;-) maar dat deed niets af aan het rijcomfort. We hebben inmiddels de nodige rentals gehad en merken dat we als SUV de Dodge Durango als favoriet hebben en als towncar de Chevrolet Impala.
De autohuur was € 834,23 en dan heeft Jos er een tank benzine, een tweede bestuurder niet hoeven betalen en $100,= voor de kapotte airco retour gekregen (en dus niet meegerekend in het genoemde huurbedrag).
In totaal hebben we deze vakantie 2084 mijl/ 3354 kilometer afgelegd, wat goed te doen was. We hebben alleen de laatste dag een lange rit gehad, maar dat kwam vooral omdat we terug naar Littleton NH wilde voor de Fender gitaar.
We hebben in totaal 321,76 liter getankt (85,638 gallon) en hebben daar € 159,26 voor betaald. (tja en die Amerikanen maar denken dat daar de benzine zo duur is!) Het is niet echt te zeggen hoeveel het verbruik was van de auto. Bij aanvang hadden we een volle tank, met het omwisselen van de auto is het ook onduidelijk hoeveel er nog in de ene auto zat en hoeveel in de andere én we hebben deze keer de tank niet helemaal leeg ingeleverd.

Eten & Drinken
Het eten en drinken is in Amerika niet duur als je het vergelijk met Nederland. Niet zo gek ook want in Amerika is buiten de deur eten veel gewoner. Tussen de middag zie je overal om je heen werknemers met een gekochte lunch ietwat in Nederland toch veel en veel minder voorkomt.
Als uitschieter hadden we ons diner bij restaurant Proof in Washington DC met $225,= / €160,= Al was de helft van de rekening de (overprijste) wijn. Het eten, wat de andere helft van de rekening was, was niet duur voor hetgeen we kregen.
De verrassing was deze vakantie Friendly's (op zondag als het kinderdag is vermijden) en Thank God It is Friday. Ketens waar je voor een prikkie lekker kan eten. Op nummer één staat M&S Grill in Baltimore. NIet duur, goede bediening en een perfecte plek op het terras.